Word een Bewussie #3 Afkicken van water

Kleding kopen met flessen water, zoals in dit Bewussie filmpje gebeurt, is natuurlijk niet normaal. Maar dat is wel wat kleding kost. Heel veel water.

Met #jointheconversation motiveren we mensen online en offline kennis te delen en vragen te stellen over mode en duurzaamheid. Dit is een gastblog van Marijn de Haas, mede-auteur van o.a. de ABN AMRO Sustainable Fashion Guide.

Het zijn van een Bewussie begint bij het besef van de manier waarop kleding wordt gemaakt. Daarin is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar wie jouw kleding maakt, en waar de productiefaciliteiten van je favoriete kledingmerk zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken dat de productie van kleding veel negatieve impact heeft op het milieu.

De Krijg de Klere{n} campagne daagt je uit: ‘Word een Bewussie’

Waterschaarste dreigt

Het waterverbruik in kledingproductie heeft grote negatieve impact op het milieu. Veruit de meeste kleding wordt gemaakt van katoen, polyester of een mix daarvan. Om deze stoffen tot jouw kleding te maken, heb je grote hoeveelheden zoet water nodig. Om een voorbeeld te geven: een kilo katoen kost gemiddeld 10.000 tot 20.000 liter water. Vervolgens heb je nog zo’n 100 tot 150 liter water nodig om 1 kilo textiel te produceren.

Gebieden waar op dit moment veel katoen wordt geproduceerd, worden aangemerkt als “Water Risk Regions” (The Sustainable Business Group; GLASA state of the Apparel sector water report, 2015). Dat betekent zoveel als dat deze gebieden hoogst waarschijnlijk te maken krijgen met waterschaarste. De meeste katoen wordt verbouwd in China, India en de VS. Het verschilt ook vaak per land hoeveel water er wordt verbruikt. In de VS kost een kilo katoen ongeveer 8000 liter water, maar in India is dit 22,500 liter. Dit verschil zit in efficiency en chemicaliën gebruikt.

Vooral zoet water is belangrijk voor het groeien van voedsel, voor energievoorziening, ons eigen drinkwater en voor klimaatveiligheid. Waterschaarste zou dan ook veel problemen met zich mee brengen voor de mensen die in deze regio’s wonen.

Word-een-bewussie-afkicken-van-water-kopen

Een kilo katoen kost gemiddeld 10.000 tot 20.000 liter water om te maken

Wat nu?

Koop niet te veel kleding, slecht voor de portemonnee, maar ook vaak overbodig. Was je kleding niet te vaak. Koop kledingstukken van kwaliteit die langer meegaan. Fast fashion brands produceren veel kleding (soms wel 56 collecties per jaar) dit kost heel veel water. Daarnaast is het natuurlijk nog beter om vintage te kopen, of naar merken te kijken die al bezig zijn met verbeteringen in hun productieproces. Levi’s is hier een vaak genoemd voorbeeld van. Zij blijven hun productieproces verbeteren zodat er steeds minder water nodig is voor het maken van een spijkerbroek.

Wil je graag kleding kopen die minder negatieve impact heeft op het milieu, kijk dan bijvoorbeeld naar:

Kleding gemaakt van Lyocell (zoals TENCEL®, Modal en Ingeo) deze stoffen hebben 50% minder water nodig dan katoen.

Flax, brandnetel en hennep, deze stoffen worden steeds meer met katoen gemixt en kosten ook minstens 50% minder water om de produceren.

Koopt vintage kleding

Gerecyclede katoen; wanneer katoen wordt gerecycled, wordt het hele groeiproces overgeslagen, dist scheelt dus significant veel water.

Voor een overzicht van meer duurzame stoffen kan je altijd even kijken op de wiki pagina van webshop watmooi.nl.

Krijg-de-kleren-consumentencampagne-duurzame-mode-caps

Marijn-de-Haas-de-groene-strik-Ow-Our-World-expert

Over ‘Krijg de Klere{n} – Word een Bewussie Een campagne opgezet door Marijn en Maryse Hazelzet met als doel consumenten bewuster te maken van hoe we met onze kleding omgaan. Benieuwd wie er allemaal al zo’n ‘Bewussie’ cap hebben opgezet? Check de Facebook-pagina! De campagne is onderdeel van De Groene Strik.

Over Marijn Bij ABN AMRO adviseert ze collega’s en klanten over milieu, sociale en ethische risico’s en beleid. Ook was ze mede-auteur van de ABN AMRO Sustainable Fashion Guide en meer publicaties waar duurzaamheid en ondernemen samenkomen. Alsof dat niet genoeg is, helpt ze met haar eigen onderneming De Groene Strik, MKB-bedrijven te verduurzamen.

Meer weten? Misschien zelf ondernemer en benieuwd hoe je je bedrijf verder kan verduurzamen? Kijk op de website van De Groene Strik.

Geen reactie's

Geef een reactie