Zes maanden geen kleding kopen: Claudia is op de helft van #thenobuychallenge

Van 1 januari tot 1 juli 2021 geen kleding kopen. Helemaal niets, dus ook geen tweedehands. Dat zijn de regels van #thenobuychallenge, opgezet door de duurzame (mode) influencers Marieke van den Berg en Sara Dubbeldam. Claudia Walraven, freelance Sustainability Advisor & Project Manager, doet mee. In januari startte ze vol goede moed. Drie maanden later zijn we benieuwd: heeft ze echt nog niets gekocht?

Over de No Buy Challenge

De initiatiefnemers van de challenge zijn Marieke Pauline, oprichter van de community The Green Girls Club, en Sara Dubbeldam, bekend van haar instagram account When Sara Smiles. Deze green girls zijn zeker niet tegen het kopen van kleding, maar willen vooral dat we bewuster gaan kopen. Door een half jaar de reset button in te drukken, wordt er ruimte gecreëerd om te beseffen wat we allemaal al in onze kast hebben hangen en dat meer te waarderen.

Claudia-Walraven-no buy challenge

Foto door Jasmijn Lina

Q: Claudia, je bent nu iets over de helft van #thenobuychallenge. Hou je het een beetje vol?

“Ja, boven verwachting goed eigenlijk. Ik heb bijna geen drang gehad om iets kopen en ook nog niets gekocht.”

“Voordat je bewuster gaat kopen, ruim eerst eens je kledingkast op en tel al je kledingstukken.”

Q: Hoe komt het dat niets kopen je nu zo makkelijk afgaat? Terwijl je eerst dus wel veel kocht?

“Uiteraard heeft het geholpen dat alle winkels maar beperkt open waren en we thuiswerken. Al loop ik echt niet elke dag in mijn joggingpak, haha. Het heeft volgens mij vooral te maken dat #thenobuychallenge samenviel met mijn eigen besef dat ik veel bewuster wilde gaan consumeren. De challenge was een manier om dat ook echt te gaan doen. Het is ook niet het enige wat ik de afgelopen maanden heb gedaan. Ik heb het boek gelezen The Year of Less en ben de Capsule Wardrobe cursus gaan doen van Laura en James. Een onderdeel van de cursus was het tellen van je kledingstukken. Met schoenen en jassen, kwam ik uit op meer dan 300 stuks. Dat vond ik heel confronterend.”

Capsule-wardrob-claudia-walravel

Capsule wardrobe Claudia Walraven

Q: Kijk jij nu anders naar jouw kledingkast?

“De Capsule Wardrobe cursus heeft mij geleerd om minder vanaf de buitenkant naar mijn kleding te kijken. Dat het jurkje bij het meisje op Instagram leuk staat, zegt natuurlijk niets over of het ook bij jou staat. Maar de beelden beïnvloeden je toch, want je wil er leuk uit zien. Sinds de cursus kan ik meer van binnenuit naar kleding kijken: waarom draag ik een kledingstuk vaak? Past deze kleur stof mooi bij mijn huid of sluit de pasvorm mooi aan bij mijn lichaam? Het gaat nu echt om wat staat mij als persoon. Uiteindelijk werk je in de cursus toe naar een kast voor een seizoen met 35 kledingstukken. Dat klinkt weinig, maar ik weet nu dat met minder, maar wel goede kledingstukken, je veel verschillende combinaties kan maken en je er echt heel gaaf uit kan zien!”

Q: Worden de laatste drie maanden van #thenobuychallenge denk je net zo makkelijk als deze eerste?

“Met het interview in januari heb ik publiekelijk laten weten dat ik meedoe aan de challenge. Dat is meteen ook een stok achter de deur om vol te houden! Een aantal vriendinnen zijn naar aanleiding van het interview ook mee gaan doen, terwijl ik eerder niet wist dat dit een onderwerp voor hen was. We hebben af en toe contact en het is fijn om met elkaar te praten over waarvoor we bewuster willen consumeren, hoe we omgaan met triggers die ons aanzetten om te kopen en meer te willen. Nu de lente eraan komt en nieuwe collecties en kleuren in de winkels hangen, kan ik mij voorstellen dat de challenge lastiger wordt om vol te houden. Kleding huren is dan de ‘joker’ die ik kan inzetten als ik echt even iets anders wil!”

Q: Heb je tips voor mensen die ook bewuster met hun kleding willen omgaan?

1.

Het boek ‘The Year of Less’. Het is eigenlijk een dagboek van de auteur, Cait, die beschrijft hoe zij behalve de essentiële dingen als eten, een jaar lang niets heeft gekocht. Het is luchtig geschreven en heel herkenbaar. Ik had het boek zo uit en het heeft me veel inspiratie gegeven.

2.

Voordat je bewuster gaat kopen, ruim eerst eens je kledingkast op en tel al je kledingstukken. Maak een selectie van kleding die je echt leuk vindt en draagt. Je gaat dan ook de dingen zien die je nooit draagt.

3.

Beperk de triggers die jou aanzetten tot het kopen van kleding door bepaalde instagram accounts te ontvolgen en je uit te schrijven bij nieuwsbrieven.

4.

Het bedrag wat ik niet uitgeef aan kleding, zet ik op een aparte spaarrekening. Dan besef je pas hoeveel je geld uitgeeft aan kleding!

5.

De documentaire Less is now nu op Netflix! Deze docu gaat over hoe we met minder spullen gelukkiger zijn.

Claudia doet mee aan de The No Buy Challenge die 1 januari is gestart en zes maanden duurt. Gedurende deze zes maanden volgen we haar. Over drie maanden, als de challenge is afgelopen, spreken we haar weer en zijn we benieuwd of ze de challenge heeft gehaald.

Interessante links

Doe mee en volg The No Buy Challenge via Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

Lees hier het eerste interview met Claudia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

Lees hier meer over Claudia:
Website van Claudia Walraven

Initiatieven aangesloten bij de Sustainable Fashion Gift Card waarbij je niet hoeft te kopen
Geen reactie's

Geef een reactie