14 aug Zuur activisme is niet duurzaam. Praten over duurzaamheid wel
Over Merel Ze is altijd geïnteresseerd geweest in duurzaamheid en ondernemerschap. En met een master Entrepreneurship & Innovation op zak, is het dus niet heel gek dat ze nu bedrijven begeleidt te verduurzamen of duurzame merken helpt te professionaliseren en uit te breiden. Met een schat aan kennis over duurzaamheid, een vleugje humor en een liefde voor koken, geven haar columns grip op wat duurzaamheid nu eigenlijk betekent.
Laatst pleitte Annieke Kranenberg in haar column in de Volkskrant dat de krant meer zou moeten praten over duurzaamheid, maar dat een activistische toon daarbij niet nodig is. Helemaal eens. Alleen, hoe doe je dat?
Annieke wil meer aandacht voor duurzaamheid in de Volkskrant, maar schrijft ook dat wanneer media een activistische toon aanslaan dit ‘vroeg of laat de journalistieke geloofwaardigheid zal eroderen’. Ze noemt als voorbeeld The Guardian, die lezers oproept mee te doen aan de campagne ‘Keep it in the ground’ (houdt fossiele brandstoffen in de grond). Ik kan me wel vinden in haar standpunt: als media constant roepen dat de wereld bijna vergaat, maar mensen geen zichtbaar nadelige gevolgen zien in hun eigen leefomgeving verliest het urgentie. Ze vervolgt dat dit ‘op den duur tot schouderophalen kan leiden’. Dat denk ik ook. Mensen zullen gewoon verder gaan met waar ze mee bezig waren.
“Activisme zal vroeg of laat de journalistieke geloofwaardigheid eroderen”
– Annieke Kranenberg, tot 29 juli was ze ombudsvrouw van de Volkskrant
Praten over duurzaamheid maakt je kwetsbaar
Als adviseur duurzaamheid zie ik dat geloofwaardig communiceren over duurzaamheid voor bedrijven niet veel makkelijker is. Bedrijven die dit doen, krijgen niet zelden te horen dat ze nog niet 100% duurzaam zijn. Neem bijvoorbeeld H&M. Goed bezig met onder meer hun Conscious Collection, maar critici focussen alleen maar op het feit dat de collectie maar een klein onderdeel van hun assortiment is. Termen als ‘greenwashing’ worden gelijk in de mond genomen. Praten over duurzaamheid wordt niet altijd serieus genomen, met als gevolg dat bedrijven dit onderwerp soms mijden. En daar wordt uiteindelijk niemand wijzer van.
Ook de bewuste consument krijgt het soms te verduren. Ik eet bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen geen vlees, maar geef mijn katten wel dierlijk voer. En laat mijn omgeving nou precies daarover een mening hebben. Ik kan dus nog zo goed bezig zijn met mijn lokale, biologische boodschappen, die ene keer dat ik buiten het seizoen een sinaasappel koop, maakt alles ongedaan. En een vriendin van mij werd laatst raar aangekeken. Duurzaam bezig op meerdere vlakken, maar vlees kan ze toch moeilijk laten staan. Ze mag van zichzelf daarom maximaal drie keer per week vlees eten. Was ze niet hypocriet en moest ze niet gewoon stoppen met vlees eten? Zei de vleeseter…
Duurzaamheid business as usual
Terug naar Annieke en de Volkskrant. Zij geeft aan dat het ook zit in kleine keuzes, zoals een rubriek duurzaamheid tussen andere categorieën als ‘sport’, ‘tech’ en ‘media’. Mijn mening is dat (mainstream) kranten en bedrijven duurzaamheid juist niet een apart podium moeten geven. Juist als je het integreert met alledaagse zaken, worden mensen zich onderbewust bewust van het belang en dat ze niet meteen een Greenpeace-activist hoeven te worden om over duurzaamheid te kunnen praten.
Wanneer je duurzaamheid integreert in ‘business as usual’, geloof ik dat je zonder activistische toon onderwerpen als klimaat kan aansnijden. Wees eerlijk over wat goed gaat en wat niet. Strooi niet alleen met feiten, maar kom met een sterk verhaal dat mensen aan het denken zet. De groep mensen die best weet dat we iets moeten doen om de aarde leefbaar te houden, maar vanwege alle dagelijkse beslommeringen het soms even vergeet, kunnen we op deze meer subtiele en positieve wijze informeren en hopelijk aansporen tot meer duurzame keuzes.
“Als je duurzaamheid integreert met alledaagse zaken, worden mensen onderbewust bewust van het belang”
– Merel Hoftijzer
Interessante links
- De Ombudsvrouw: Roep duurzaamheid uit tot speerpunt, de Volkskrant, 21 juli 2017
- Volkskrant op zoek naar nieuwe ombudsvrouw/man, Villamedia, 31 juli 2017
Geen reactie's