“Quality prevails” bij denimspecialist Tenue de Nîmes

Met twee studies op zak was Menno klaar voor de corporate wereld. Lease auto onder je kont en gaan, dat werk. Maar goed voelde dat niet en uiteindelijk bekende hij kleur: zijn hart lag bij de retail. Op zijn 15e werkte hij als sportfanaat in een sportwinkel en als student in een jeanszaak. Op de winkelvloer staan, mooie producten verkopen en met mensen werken. Dat vond hij toen leuk en nog steeds. Het feit dat hij nu eigenaar is van één van de beste denimwinkels in Nederland en ook internationaal bekendheid geniet, verandert daar niets aan.

Dit is een #changemakers verhaal en long read. In deze rubriek vertellen we de verhalen van modeontwerpers en -ondernemers die een visie hebben op de industrie en vernieuwing brengen.

Interview Menno van Meurs

Co-founder en CEO Tenue de Nîmes

“Jeans is een kledingstuk van ons allemaal en dat vind ik fascinerend. Barack Obama draagt een spijkerbroek maar de ‘homeless on the street’ ook”, vertelt Menno van Meurs, co-founder en CEO van denimwinkel Tenue de Nîmes. Hij is midden dertig, heeft een vlotte uitstraling en spreekt intens over zijn vak. De one-liners vliegen me om de oren en regelmatig verbindt hij zijn passie voor retail en jeans met zijn allereerste liefde: sport. “Het is een soort wedstrijd die je op zaterdag als team met elkaar aangaat. Het is druk in de winkel, maar je wil mensen goed servicen. Het heeft ook iets fysieks. Na een dag hard knallen ben je afgepeigerd, maar je hebt ook een voldaan gevoel.”

Afgelopen december vierde Tenue de Nîmes haar negende verjaardag. Voor deze gelegenheid lanceerden ze een limited edition Stone Blue Tenue de Nîmes Pablo jeans, gemaakt in het land befaamd om zijn denim: Japan. En een speciaal voor Tenue de Nîmes gemaakte ‘varsity jacket’, een jas met Amerikaanse roots die dichtbij de denimcultuur staat.

“Barack Obama draagt een spijkerbroek, maar de ‘homeless on the street’ ook”

Lennert-Antonissen-Tenue-de-Nîmes-Menno-van-Meurs

Menno voor de Tenue de Nîmes-winkel aan de Elandsgracht in Amsterdam. Fotografie Lennert Antonissen

Een veranderende markt

In 2015 lanceerde Tenue de Nîmes haar eerste eigen spijkerbroek. Dat ze zelf gingen produceren, had vooral te maken met een veranderende markt.

“Vroeger belden merken retailers op met de vraag wat er nodig was voor in de winkel. Wat loopt goed, wat niet? Maar de afgelopen jaren zijn merken steeds vaker hun kleding voor dezelfde winkelprijs rechtstreeks aan consumenten gaan verkopen, of dat nu via fysieke winkels is of webshops. De marges die dan normaalgesproken door retailers en wholesalers worden gepakt, houden merken dan gewoon zelf. Hierdoor zijn merken niet alleen mijn concurrenten geworden, maar ze verdienen ook meer op een jeans dan ik.” Dan wijst hij naar buiten. “En het weer. Ik ben afhankelijk van wanneer merken leveren: in januari is dat de zomercollectie, in juni de winter. Maar door het schuiven van de seizoenen vragen mijn klanten er dan nog niet naar. Met ons eigen label ben ikzelf baas over de productie en is er meer flexibiliteit.”

Maar de belangrijkste reden om zelf te gaan produceren, was kwaliteit. Hij vertelt verder: “Er is een tijd geweest dat veel merken hun prijzen alsmaar omhoog bleven schroeven, terwijl de kwaliteit van de jeans daalde.” En met zijn handen ver uit elkaar benadrukt hij de disbalans tussen prijs en kwaliteit. “En dat ging goed, totdat de Zara’s van deze wereld ook jeans op de markt gingen brengen. Iedereen kreeg door dat ze voor een vierde van de prijs een vrijwel net zo’n goede, of technisch gezien, een net zo’n slechte spijkerbroek konden kopen.” Als jeansliefhebber windt hij zich er zichtbaar over op. Misschien ook wel terecht. “Iedereen zeurt altijd over de grote ketens, maar ze zijn denk ik één van de weinigen die doen wat ze zeggen: we zijn goedkoop en snel. In het hogere segment vind je meer ‘bullsh*t’ verhalen.”

Lennert-Antonissen-Tenue-de-Nîmes-kleding

Blouse Tenue de Nîmes. Fotografie Lennert Antonissen

“Iedereen zeurt altijd over de grote ketens, maar in het hogere segment vind je meer ‘bullsh*t’ verhalen”

Lennert-Antonissen-Tenue-de-Nîmes-denim-winkel-haarlemmerstraat

Denim aanbod Tenue de Nîmes-winkel Haarlemmerstraat in Amsterdam. Fotografie Lennert Antonissen

We zijn vergeten wat kwaliteit is

Het verbaast mij dan ook niets wanneer hij zegt dat ‘quality will prevail’ zijn stellige overtuiging is. “Het lijkt soms alsof we in deze wereld van ‘veel en snel’, zijn vergeten wat kleding van kwaliteit is. Ik probeer met Tenue de Nîmes mensen kwaliteit weer te laten ervaren. Alleen voor die ervaring is wel tijd nodig. De tijd dat een jeans met je meegroeit.”

Om zelf die hoge kwaliteit spijkerbroeken op de markt te brengen, voor een goede prijs (200 à 250 euro), verkoopt hij zonder tussenpersonen en worden overheadkosten zo laag mogelijk gehouden. Op deze manier kan het geld zoveel mogelijk worden geïnvesteerd in mooie producten – en niet in zaken als een hoofdkantoor. Het lukt hem ook om met de beste mensen en bedrijven te werken in de denimbranche. Vakmensen als Marco Bonzanni uit italië, een expert op gebied van denim stoffen, en de gerenommeerde Japanese denim mill Kurabo. Hij staat open voor nieuwe technieken, waardoor spijkerbroeken comfortabeler zitten maar ook op een betere manier worden geproduceerd. “We hebben een bijna familiaire relatie met onze productiemensen in Italië, Portugal en Japan. Het productieproces en de benodigde fte, daar hebben we allemaal zicht op.” Ook wordt er gedacht aan het milieu. Zo zijn voor de wassingen van de meest recente broeken uit Italië geen chemicaliën gebruikt. En met behulp van de ‘Ozone’ techniek, waarbij geen chemicaliën en bijna geen water wordt verbruikt, krijgen de damesbroeken een vintage-effect. “Het is mijn missie om Nederlands grootste denim exportproduct te worden, maar wel op een verantwoorde manier.”

“Ik probeer met Tenue de Nîmes mensen kwaliteit weer te laten ervaren”

Lennert-Antonissen-Tenue-de-Nîmes-levis-501

Levi’s 501 uit de jaren ’60. Fotografie Lennert Antonissen

Icoon 501

Je verantwoordelijkheid nemen; dus doen wat binnen jouw mogelijkheden ligt, is hoe hij duurzaam ondernemen omschrijft. “Ik doe dit door te focussen op kwaliteit, mensen te motiveren daarvoor iets meer uit te geven en hun kleding te laten repareren. Allemaal dingen die de levensduur van een kledingstuk kunnen verlengen, waardoor we minder hoeven te produceren.” Op social media vraagt Tenue de Nîmes hier aandacht voor met #buylesspaymore.

Toch vindt hij duurzaamheid binnen de kledingbranche een lastig onderwerp. “Er wordt de laatste tijd veel nadruk gelegd op materialen. En natuurlijk zijn die belangrijk, maar ik zie niet wat duurzaam is aan biologisch katoen dat de hele wereld wordt overgevlogen om vervolgens gebruik te worden in één van de vele collecties van een keten. Maar ik merk wel dat mensen vasthouden aan het woord biologisch.” Hij geeft nog een tip mee. “Als je bewust bezig wil zijn met kleding, koop ongewassen spijkerbroeken. De levensduur is langer en wassingen hebben altijd wel iets extra’s nodig, of het nu water, chemicaliën of energie is.”

Dan pakt hij een spijkerbroek met slijtplekken op de knieën en wat rafels, maar verder ziet de broek er nog goed uit. “Dit is een originele Levi’s uit de jaren ‘60, model 501”, vertelt hij mij. En hij moet dan even lachen. “Mensen vinden het vaak heel gek als ik zeg dat we minder moeten kopen, omdat ik natuurlijk leef bij de gratie dat mensen consumeren. Maar een goede spijkerbroek gaat jaren mee en de slijtplekken en rafels die je hier ziet, vertellen het verhaal van de drager. Dat is zo mooi aan een jeans. Ik vind het dus prima om een klant pas over tien jaar weer terug te zien, omdat ik hem toen een ontzettend goede spijkerbroek heb verkocht.”

Tenue de Nîmes heeft twee winkels in Amsterdam, aan de Elandsgracht en de Haarlemmerstraat. In beide winkels kan je je spijkerbroek laten vermaken of repareren. Naast spijkerbroeken hebben ze kleding uit collecties van merken als ACNE Studios, APC en Patagonia. Ook kan je via de webshop online bestellen.

CV Menno

Werkervaring

Juli 2010-heden: co-founder Red Wing Shoe
Juni 2008-heden: co-founder Tenue de Nîmes en sinds 2012 CEO
2001: stagair, creatief bureau….,staat

Opleiding

2003-2005: Commerciële communicatie, Universiteit van Amsterdam
1999-2002: Commerciële economie, Fontys hogeschool Tilburg

Interessante links

Meer #changemakers van Nederlandse bodem

Hempje-logo-clarent-savi-fotograaf-lennert-antonissen-our-world-cover

Van hipster tot huisvrouw; iedereen draagt Hempje

Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij dacht, dit is het. Kledingmerk ‘Hempje’ was geboren. Lees meer

CATWALK-AMSTERDAM-FASHIONWEEK-SS18

Studio M.E.N: a perfect blend

Studio M.E.N. says sorry for the pollution fashion generates, while showing a collection at Amsterdam Fashion week that is innovative and fair. Lees meer

Monique-collignong-haute-couture-2015

Haute couture is slow fashion in meest ultieme vorm

Monique Collignon maakt niet alleen ontwerpen waarvan je als modeliefhebber stilvalt, maar heeft ook de durf om tegen conventies in te gaan. Lees meer

Geen reactie's

Geef een reactie