17 dec Hempje: Van hipster tot huisvrouw; iedereen draagt Hempje
Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij dacht, dit is het. Het was een hempje gemaakt van hennep stof, aangevuld met biologisch gecertificeerd katoen en met de hand geverfd.
Onder de naam Hempje maakt Savi nu ook t-shirts en sweaters en is bezig met een broek. Producten waar hij achter staat, die hij mooi vindt en presenteert aan de wereld. En wie het koopt, bepaal ik niet – vindt Savi, dat bepaalt de markt.
Dit is een #changemakers verhaal. In deze rubriek vertellen we de verhalen van modeontwerpers en -ondernemers die een visie hebben op de industrie en vernieuwing brengen.
Interview Clarent Savi
Maker en eigenaar Hempje
Uitgesneden voor- en achterpand voor een hempje. Hierna wordt de stof onder de naaimachine gelegd. Foto Lennert Antonissen
Hij is een een modeman, comfortabel gekleed maar wel met stijl – zijn eigen stijl. Hij studeerde Fashion Management aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en zette na jarenlange sales- en retailervaring drie jaar geleden zijn eigen unisex kledingmerk op: Hempje.
“Vier jaar geleden nam het plezier dat ik had in mijn werk als store manager bij herenmode boetiek 2PR opeens af. En hoe cliché ook, ik bleek zingeving in mijn werk te missen. Ik ben daar naar op zoek gegaan en ben toen in Marokko beland. Hier werkte ik vier maanden in de buitenlucht aan projecten op gebied van permacultuur, agri en duurzame bouw. Ik ontdekte dat ik meer met mijn handen wilde doen en mijn eigen ideeën wilde realiseren, in plaats van werken voor een baas. En omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan, ontstond het idee voor een kleine collectie van tijdloze basics. Dat werd Hempje.”
Hempje’s herkenbare stijl
In zijn atelier in Amsterdam-Oost, staat een een grote snijtafel. Hier snijdt hij de patronen van zijn ontwerpen uit de rollen stof. Er staan vier naaimachines en op de vide liggen stapels ongekleurde hempjes, t-shirts en sweaters. In een andere ruimte staan de wasmachines waarmee hij de collectie verft.
De focus ligt op basic items met een herkenbare stijl. Voor Hempje is dat vooral de lange, slanke pasvorm en de keuren. “Mensen vinden een herkenbare stijl vaak fijn, weet ik uit de tijd dat ik nog in de sales werkte. Het is ook niet per se nodig om met veel verschillende stijlen te komen. Juist een overzichtelijke collectie maakt dat mensen makkelijker kunnen kiezen wat ze wel en niet willen.” De herkenbare pasvorm is stiekem ook de pasvorm die Savi zelf graag draagt. Hij is bijna twee meter en slank. Hij moet lachen: “Hempje is eigenlijk de ideale collectie voor mijzelf. En heb ik in eerste instantie ook ontworpen voor mannen.” Maar al snel bleek dat vrouwen de lange en slanke pasvorm ook wel konden waarderen – toen werd Hempje unisex. En inmiddels wordt Hempje gedragen door modebewuste jonge gasten, dames op leeftijd en alles wat ertussenin zit.
Maar wat Hempje uniek maakt, is de verfwijze. Alle collecties worden gemaakt van ongeverfde stoffen. Hij verft dus niet een grote lap stof, wat gebruikelijk is in de mode, maar hij verft het kledingstuk. En de kleuren ontwikkelt hij zelf in zijn eigen atelier. Op deze manier hoeft hij niet veel voorraad aan te houden en kan hij snel inspelen op de vraag. Slaat een kleur niet aan? Dan worden de ‘hempjes’ overgeverfd in een andere kleur.
“Ik wilde meer met mijn handen doen en mijn eigen ideeën realiseren”
Vertrouwen en een overzichtelijke productieketen
De ongeverfde stoffen waarmee Savi werkt, zijn van hennep aangevuld met biologisch gecertificeerd katoen. De keuze om met hennep te werken, is heel bewust. “Als je hennep vergelijkt met katoen, is de hennepvezel van nature veel duurzamer.” Hij noemt een aantal voordelen: om hennep te verbouwen zijn geen chemische bestrijdings-, en gewasbeschermingsmiddelen nodig. Ook verbruikt het weinig water en kan het zonder kunstmest worden geteeld. Voor de drager is hennep ook gunstig, het is zacht, sterk, hypoallergeen, slijt minder dan katoen, en meer.
De stoffen koopt hij in via een Nederlandse importeur die zich heeft toegelegd op duurzame stoffen. “In je eentje de hele keten controleren, dat is gewoon echt heel lastig”, voegt hij eraan toe. Hij vertrouwt op hun expertise dat de productie op een zo verantwoorde mogelijk manier plaatsvindt. Maar vanaf het moment dat de rollen ongeverfde stof bij hem binnenkomen, is de keten van Hempje volledig transparant. Hij maakt alle producten zelf in zijn atelier. Hij gebruikt low-impact verf en gooit nooit stof weg. Restmateriaal wordt hergebruikt en een deel wordt bewaard – met het plan om in de toekomst dit te recyclen tot verpakkingsmateriaal of visitekaartjes. En omdat hij op aanvraag de items kan maken en verven is er geen overproductie.
Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. “Er lopen initiatieven om in Nederland industriële hennep te verbouwen. En zodra er kwalitatief goede hennep stoffen op de Nederlandse markt zijn, voor een goede prijs, koop ik het direct in.”
“Als je hennep vergelijkt met katoen, is de hennepvezel van nature veel duurzamer”
De collectie van Hempje wordt door maker en eigenaar Savi met de handgemaakt en geverfd in het eigen atelier in Amsterdam. Foto Lennert Antonissen
Toekomstdromen
Er wordt op moment hard gewerkt aan een webshop en komend jaar wil hij investeren in meer verkooppunten.
“Misschien droom ik te groot, maar in de toekomst zou ik heel graag een 100% Nederlands product willen maken. Een andere ambitie is om in Nederland een atelier en shop in één te hebben, waar ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek biedt.” Als de hennep in de buurt groeit en verwerkt kan worden tot stof, is Hempje een volledig lokale collectie – van materiaal tot en met productie.
Hij beseft zich dat met deze visie Hempje qua stijl misschien wel een breed publiek trekt, alleen het prijsniveau niet. De prijzen van Hempje liggen tussen de 69,00 en 139,00 euro. Dit is marktconform en eerlijk als je kijkt naar productiekosten en marges die je nodig hebt om er ook zelf iets aan over te kunnen houden. Hij onderzoekt daarom of naast een lokaal geproduceerde lijn ook een aanvullende Europese lijn met andere producten realistisch is, waardoor schaalvergroting mogelijk is. Op die manier hoopt hij in de toekomst een kwalitatief product te kunnen bieden, dat gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden, rekening houdend met het milieu, en dat binnen het bereik ligt van een grote groep mensen.
CV van Savi
Werkervaring
Maart 2013 – nu: Eigenaar en maker bij Hempje
Oktober 2008 – oktober 2014: Storemanager bij 2PR / Ultraviolet Amsterdam
December 2007 – oktober 2008: Sales Representative bij Mads Norgaard @ Wig Anthology
Januari 2007 – December 2007: Sales Representative bij J.LINDEBERG
Opleiding
2003 – 2008: AMFI, Bachelor’s Degree Fashion Management, Technisch Commercieel Confectie Ingenieur
Waar koop je Hempje?
De Geitenwollenwinkel verkoopt Hempje al vanaf de allereerste collectie. De feedback die hij eens van de eigenaren Abigail en Lavinia kreeg, is dat het totaal onvoorspelbaar is wie zijn kledingstukken koopt.
De Geitenwollenwinkel zit aan de Utrechtsestraat 37, Amsterdam en is zeven dagen per week open. Op maandag van 13u00-18u00, dinsdag tot en met zaterdag van 11u00-18u00, en zondag van 12u00 tot 17u00.
Interessante links
- Hempje
- Geitenwollenwinkel
- Amsterdam Fashion Institute (AMFI)
- Fotograaf Lennert Antonissen
Hennep is ‘booming’:
- Going Eco Going Dutch, project van ArtEz en Saxion omtrent lokale textielproductie met een focus op hennep
- Derde prijs Raak-award voor Going Eco Going Dutch
- StexFibers, Hennepproducent uit Arnhem
Meer verhalen
orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen, tijdens de nieuwe tentoonstelling 'A Cut Above' in het modemuseum van de Fashion for Good Experience.
"Wil je vernieuwing in je kast? Kijk eerst naar de kleding die je al hebt." Een interview met style coach Chiara Spruit.
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. Time to ask the startups the vital question: how was it?
Menno is eigenaar van Tenue de Nîmes, één van de beste denimwinkels in Nederland. “Jeans is een kledingstuk van ons allemaal. Dat vind ik fascinerend.”
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécile Scheele. Daar wil ze verandering in brengen.
Slow fashion brand Teym maakt klassieke mode-items van mooie kwaliteit en met een goede pasvorm. Kortom: ze zitten zo lekker... dat je ze afdraagt.
Josette, oprichter van NoWa, maakt tijdloze sieraden van gerecycled goud en zilver uit de telefoons.
De sjaal en capes in de webshop van Urban Medley zijn ontworpen en gemaakt door Indiase ontwerpers en ambachtslieden die traditionele weef-en printtechnieken combineren met modern design.
Nu de webshop staat, is het tijd om te groeien. Het vinden van de juiste kleding van de juiste merken, is daarbij essentieel.
Met het 1-jarige bestaan van mijn webshop , 'The Collection One', hing de collectie een week lang in The Impact Shop. Dit leerder ik ervan.
Een kwart miljoen afgedankte plastic flessen zijn niet op de vuilnisbelt of in oceanen beland, maar in MYoMY's circulaire tassencollectie.
Ratna Ho en Pascal Mulder zijn twee Nederlandse jonge ontwerpers. Ze wonnen in 2016 de ASN Bank Wereldprijs en zijn nu genomineerd voor de Ignite Award.
Slow nieuws & events
Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.