18 Jan Pionieren met duurzame mode
Ze gelooft nog altijd in het gezonde verstand van de consument; niemand draagt willens en wetens kleding die op een onverantwoorde manier is gemaakt. Maar, zo vindt Cécile Scheele, het wordt mensen wel knap lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken.
In tegenstelling tot bio-producten in de supermarkt, weet je bij kleding vaak niet welke items ‘goed’ zijn. Daarom wil ze met haar bedrijf, Powering Sustainable Fashion, mode transparanter maken en duurzame mode zichtbaarder, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken voor stijl, prijs én duurzaamheid
Dit is een #changemakers verhaal en long read. In deze rubriek vertellen we de verhalen van modeontwerpers en -ondernemers die een visie hebben op de industrie en vernieuwing brengen.
Interview Cécile Scheele
Eigenaar modeagentuur Goodbrandz, initiatiefnemer vakbeurs Soul Salon, Dutch Sustainable Fashion Week, en meer
Ze zit bepaald niet stil. Cécile Scheele, een opvallend lange blondine, runt onder het paraplubedrijf Powering Sustainable Fashion tal van initiatieven. Om er een paar te noemen: Dutch Sustainable Fashion Week, modeagentuur Goodbrandz, online webshop en lifestyle platform InspiringStories, vakbeurs Soul Salon, én meer. Allemaal hebben ze tot doel mode transparanter te maken en duurzame mode zichtbaarder voor de consument en retailer.
Maar voordat al deze initiatieven er waren, startte ze klein, met haar eigen label B-FRNK. “Liep ik met mijn kledingrek winkel in en winkel uit om mijn eigen label te promoten.” Ze lacht er een beetje om, maar vertelt ook dat B-FRNK eigenlijk best aardig van de grond kwam. “Alleen op een gegeven moment dacht ik: ga ik hiermee de impact maken die ik voor ogen heb?” Haar antwoord daarop was ‘nee’. “Als ondernemer wil ik een pionier zijn en écht bijdragen aan verduurzaming in de wereld. En vooral in de mode-industrie is er nog zoveel te doen. Ik merkte al snel, B-FRNK is maar één merk, en ging groter denken: wat als ik nu een plek creëer met meerdere merken die allemaal op een zo duurzaam mogelijke manier produceren?” In 2011, een jaar nadat ze B-FRNK lanceerde, was modeagentuur Goodbrandz een feit.
“Als ondernemer wil ik een pionier zijn en écht bijdragen aan verduurzaming in de wereld”
Cécile in de showroom van Goodbrandz voor een wand met tassen van MYOMY. Fotografie Lennert Antonissen
Het grote publiek bereiken
Goodbrandz zit de laatste jaren in de lift en vertegenwoordigt nu zo’n 15 merken. Alleen een succesvol modeagentuur is voor haar niet genoeg. “Ik ben ontzettend blij dat het zo goed gaat, daar werken we met het team hard voor. Maar als ik nu mensen op straat zou vragen waar ik duurzame kleding kan kopen, weten veruit de meesten het antwoord niet.” Om het grote publiek te bereiken, is wellicht dus meer nodig dan alleen een agentuur. En deze gedachte leidde vier jaar geleden tot de eerste editie van de Dutch Sustainable Fashion Week, waarbij een week lang, door heel Nederland, alle schijnwerpers op duurzame mode zijn gericht. “Ik ben eigenlijk constant bezig mijn impact te meten en op zoek naar middelen die bijdragen aan mijn doelstelling.” Hier komen dan ook de vele initiatieven die ze onderneemt uit voort.
Maar alle inspanningen ten spijt, het AD en Het Parool plaatste vorig jaar oktober een kritische noot bij de Dutch Sustainable Fashion Week: ‘(…) hoe goed en leuk en inspirerend de Sustainable Fashion Week ook was, het grote publiek werd er niet mee bereikt. Net als de drie voorafgaande jaren’. Ze slaakt een zucht en zegt dat ze het ook gelezen heeft. Ze kan zich er druk om maken. “Hoe krijg ik het bereik? Ook door hulp van de media. Zeker het eerste jaar heb ik mij erover verwonderd hoe weinig aandacht de landelijke media had voor het event, terwijl het zo’n actueel thema is en er nog een wereld te winnen valt. Wij organiseren een programma met topontwerpers, dat niet belerend is maar juist ook laat zien dat het hip en happening is. Om dit soort belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen bij het brede publiek, spelen de media zelf ook een belangrijke rol.”
“Ik heb mij erover verwonderd hoe weinig aandacht de media had voor de Dutch Sustainable Fashion Week”
Aandacht voor duurzame mode lastig
Aandacht voor duurzame mode blijkt ook op andere vlakken lastig. Zo schrapte de Modefabriek vorig jaar nog het duurzame segment Mint. De merken werden een integraal onderdeel van de beurs. In een persbericht lieten Mint en de Modefabriek weten: ‘Wij benadrukken dat er niet zoiets is als mode en duurzaamheid – ze zijn één.’ Hierover zegt ze kalm, maar stellig: “Het is een utopie om te denken dat duurzame merken nu al in het gewone gedruis zich staande houden.” Dus toen Mint stopte, pakte ze de kans om het zelfstandig neer te zetten, volgens de ideeën waarin zij gelooft en zo dat het commercieel interessant is. “Met Soul Salon richten we ons ook niet alleen op duurzaamheid, maar kijken we breder naar future trends. Duurzaamheid is daar één van en wat mij betreft een gegeven als je over de toekomst praat.”
Soul Salon en de Modefabriek hebben dezelfde retailers als doelgroep, maar zitten elkaar niet in de weg. Ze zijn eerder een aanvulling op elkaar, legt ze uit. “Op de Modefabriek staan vooral de bekende merken, die elke retailer wel in zijn winkel heeft en bekend zijn bij het grote publiek. Naar Soul Salon ga je om de nichemerken te vinden met een mooi verhaal bij hun product. Het zijn die merken waarmee je je als retailer kan onderscheiden.”
Soul Salon biedt haar nog een andere kans. De duurzame merken die ze niet kan vertegenwoordigen met Goodbrandz, kan ze met deze vakbeurs alsnog een platform te bieden. “Toen ik Goodbrandz startte, kreeg ik vaak te horen: ‘Duurzame mode? Wat moet je daar mee?’ Inmiddels krijg ik per week zeker drie aanvragen van merken die vertegenwoordigd willen worden door Goodbrandz. Dat zijn er te veel om allemaal te accepteren, terwijl er pareltjes van bedrijven tussen zitten.” Ook wordt ze steeds vaker benaderd door merken en retailers, met de vraag hoe ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. “Er moet nog steeds veel gebeuren, maar dit is echt winst ten opzichte van een aantal jaren terug. Het is volhouden, maar je ziet: verandering kan.”
“Naar Soul Salon ga je om de nichemerken te vinden met een mooi verhaal”
Bezoek Soul Salon
A.s. zondag 21 en maandag 22 januari is de tweede editie van vakbeurs Soul Salon in de Westergastfabriek, Amsterdam. Op de beurs staan meer dan 100 merken, van authentieke collecties van ontwerpers tot lifestyle producten. Soul Salon heeft tot doel duurzaamheid een belangrijk thema te maken voor retailers, omdat zij een significante rol spelen in de verduurzaming van de mode-industrie.
CV Cécile
Werkervaring
Vanaf 2014-heden: verschillende initiatieven onder paraplubedrijf Powering Sustainable Fashion, waaronder Soul Salon
2011-heden: Owner/General Manager, Goodbrandz
2010-heden: Founder, modelabel B-FRNK
2010-2011: General Manager, Bellissima Fashion BV
2009-2010: Associate Director Marketing & Communications The Netherlands, Jones Lang LaSalle
2006-2009: Marketing manager Europe, PropertyEU
Opleiding
1995-1999: Master Communication Science, Radboud Universiteit
Interessante links
Meer #changemakers van Nederlandse bodem
“Quality prevails” bij denimspecialist Tenue de Nîmes
Menno is eigenaar van Tenue de Nîmes, één van de beste denimwinkels in Nederland. “Jeans is een kledingstuk van ons allemaal. Dat vind ik fascinerend.” Lees meer
Van hipster tot huisvrouw; iedereen draagt Hempje
Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij dacht, dit is het. Kledingmerk ‘Hempje’ was geboren. Lees meer
Haute couture is slow fashion in meest ultieme vorm
Monique Collignon maakt niet alleen ontwerpen waarvan je als modeliefhebber stilvalt, maar heeft ook de durf om tegen conventies in te gaan. Lees meer
Meer verhalen
orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
Menno is eigenaar van Tenue de Nîmes, één van de beste denimwinkels in Nederland. “Jeans is een kledingstuk van ons allemaal. Dat vind ik fascinerend.”
Het afgelopen jaar was voor alle partners van de Sustainable Fashion Gift Card een pittig jaar. Onlangs spraken we het eerlijke tassenmerk MYoMY hierover.
"Wil je vernieuwing in je kast? Kijk eerst naar de kleding die je al hebt." Een interview met style coach Chiara Spruit.
Sale. Uitverkoop. Solden. Niet dat ik mensen geen korting wil bieden, maar ik wil dat mensen kopen vanuit de gedachte dat ze investeren in een kledingstuk.
Josette, oprichter van NoWa, maakt tijdloze sieraden van gerecycled goud en zilver uit de telefoons.
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. Time to ask the startups the vital question: how was it?
"Roll up your sleeves, smell your armpit and start working." These words got everyone on their toes during the opening talk of Dutch Design Week 2018. The speaker was Ravi Naidoo, one…
Nu de webshop staat, is het tijd om te groeien. Het vinden van de juiste kleding van de juiste merken, is daarbij essentieel.
Een kwart miljoen afgedankte plastic flessen zijn niet op de vuilnisbelt of in oceanen beland, maar in MYoMY's circulaire tassencollectie.
De heilige graal om duurzame mode 'hip' te maken, hebben we nog niet gevonden. Het lijkt lastig, maar soms is het simpel: vraag #WhoMadeMyClothes?
Menno is owner of Tenue de Nîmes, one of the best denim shops in the Netherlands. “Jeans belong to us all, which I find fascinating."
Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Kosten wat kost. Een miskoop ligt dan snel op de loer.
Slow nieuws & events
Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.