Mirjam’s styling tips: 5 stappen naar bewuster winkelen

Mirjam-SmartWardrobe

Hoe vaak koop jij niet uit impulsiviteit een nieuw kledingstuk? Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Kosten wat kost. Een miskoop ligt dan snel op de loer.

Ik herken die behoefte, drang of impulsiviteit. Hoe je het ook noemen wilt. En dan werkt de kledingindustrie ook niet bepaalt mee. Vroeger kwam een kledingmerk twee per jaar met een nieuwe collectie. Tegenwoordig slepen grote fashion ketens zelfs bijna wekelijks nieuwe collecties aan. Grote kans dat je jezelf snel laat verleiden.

Jammer genoeg kunnen we de fashion industrie niet van de éénn op de andere dag veranderen. Maar goed nieuws, je kunt wel met jezelf aan de slag 😉 Want wat nou als ik je vertel dat je je wel degelijk kan weren tegen al die prikkels? De sleutel tot succes ligt bij bewuster leren winkelen. Lees mijn stappenplan om dit op praktische en doeltreffende wijze toe te passen tijdens het shoppen.

De 5 stappen naar bewuster winkelen

Stap 1: Laat je inspireren

Ga allereerst op Pinterest.com op zoek naar outfits die passen bij jouw persoonlijk look. Maak vervolgens een Pinterest bord aan. Mocht je duidelijk onderscheid maken tussen vrijetijds- en zakelijke kleding, maak dan een bord per occasion aan. Dit maakt het voor jezelf net wat overzichtelijker. Stap 2 t/m 5 pak je dan ook per occasion verder op.

Note: als het even kan, zoek dan zakelijke kleding uit (mits het geen uniform betreft ;-)) dat goed te combineren valt met je vrijetijds-look.

Stap 2: Duik in je kledingkast

Haal alle kledingitems eruit die je regelmatig met veel plezier draagt. Of die je te gek vindt, maar niet kan combineren op dit moment.

Tip: Vind je het lastig om deze keuze te maken? Hang je kleding aan hangers die allemaal dezelfde kant op staan. Elke keer dat je een kledingstuk hebt gedragen en terug hebt gehangen, draai je de hanger om. Check na vier weken welke hangers er omgedraaid zijn. Dit zijn de items waar je op voort gaat borduren ;-). De rest kan je kast verlaten.

“Haal alle kledingitems eruit die je regelmatig met veel plezier draagt”

Stap 3: Creëer outfits

Kost je misschien even een ochtendje of middagje, maar het levert je op langere termijn echt veel kledingplezier op! Maak zoveel mogelijk outfits van de items die je uit de kast hebt gehaald. Ligt hier nu juist jouw uitdaging? In mijn eBook ‘Combineren kun je leren’ laat ik je door middel van handige tips zien hoe je hier een pro in wordt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smart Wardrobe (@mirjam_stylecoaching) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smart Wardrobe (@mirjam_stylecoaching) on

Stap 4: Vergelijk Pinterest met je outfits

Noteer welke items je nog mist. Neem als uitgangspunt dat je de incomplete outfits compleet maakt. Of complete outfit vernieuwd door 1 item aan te passen. Laat een missing item bij minimaal drie verschillende outfits een aanvulling of mooie vervanging zijn.

Stap 5: Go shopping

Let wel, shoppen met de missing item lijst! Ga je al dan niet on- of offline winkelen. Offline winkelen is trouwens de beste keuze om je niet te veel te laten verleiden. Je kunt ook veel gerichter op zoek gaan naar je missing items door de zoekmogelijkheden op veel sites. Maar het is maar net wat je zelf het prettigst vindt. Bovenal, zorg ervoor dat je niet afwijkt van je lijst. Pas dan kom je thuis met items die ook daadwerkelijk aanvullend zijn op wat je al hebt hangen.

Tip: doe zo’n kledingkast check en shoprondje max 2x per jaar. Echt, vaker is niet nodig. Al doet de kledingindustrie met hun minimale 4 seizoenen collecties ons vaak anders denken. Pak het voorjaar en het najaar dan ben je het hele jaar op je best met jouw Smart Wardrobe 🙂

Extra tip: Tegenwoordig zijn er trouwens ook prachtige 2de hands winkels en vintage winkels die een bezoek meer dan waard zijn. Op mijn blog vind je trouwens dé 2de hands en vintage winkels van Utrecht. Klik hier voor het artikel, mocht je nieuwsgierig zijn.

“Tegenwoordig zijn er prachtige tweedehands en vintage winkels die een bezoek meer dan waard zijn.”

Download: eBook ‘Combineren kun je leren’

Maar wat als je netjes alle stappen hebt opgevolgd. En toch kom je met (tweedehands)kleding items thuis die je niet het YEH-gevoel geven? Je slaat de plank blijkbaar alsnog een beetje mis. De kans is aanwezig dat je moeite hebt je eigen kledingstijl te (her)kennen. Mijn eBook combineren kun je leren onthult hoe je je eigen stijl kan (her)kennen. Het zit boordevol handige tips & trucks om jouw persoonlijke stijl te achterhalen.

Download hier  mijn e-book.

Dit blog is geschreven door Mirjam. Mocht je ondanks al haar tips en e-book toch behoefte hebben aan persoonlijk advies, verzilver dan jouw Sustainable Fashion Gift Card bij Mirjam en maak een afspraak

Over Mirjam 

Met een passie voor mode, volgde Mirjam Hamming – naast haar baan in de FMCG sector – de stylingopleiding bij Artemis in Amsterdam. Een aantal jaren geleden besloot ze haar passie te volgen. Ze zei haar baan op, ging samen met haar man en kind op reis, en is nu al jaren stylist. In haar werk benadrukt ze dat kleding verspillen écht verleden tijd is en onderscheidt zich met haar ‘smart wardrobe concept’. Je leert nieuwe outfits creëren door vooral slim te combineren. De Sustainable Fashion Gift Card kan je daarom bij Mirjam verzilveren.

Mirjam-Hamming-duurzame-mode-ondernemer

Meer verhalen

orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Slow nieuws & events

Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.