FRAENCK: ontwerpers én sociaal ondernemers

Altijd was er de wens medeontwerpers te ondersteunen. En maart dit jaar (2017) werd dit werkelijkheid. Met hun eigen concept store annex atelier in Arnhem, van maar liefst driehonderd vierkante meter, verkopen ze naast hun eigen ontwerpen, kleding, interieur en andere producten van medeontwerpers. In het atelier wordt met een klein team van stagiaires en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hard gewerkt aan eigen ontwerpen, die worden verkocht onder de merken RATNA HO en STUDIO MULDER, en die van opdrachtgevers.

Ratna Ho en Pascal Mulder, twee jonge Nederlandse ontwerpers, ontmoette elkaar toen ze aan ArtEZ studeerden. Pascal was verantwoordelijk voor de accessoires voor de afstudeercollectie van Ratna. Na de academie zijn ze blijven samenwerken, en met succes. In 2016 waren ze de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs met hun modeaccessoirecollectie Synth/Ethic. En onlangs zijn ze genomineerd voor de Ignite Award, een prijs voor sociaal ondernemers.

De werkplaats

Met Synth/Ethic ontwerpen Ratna en Pascal kwalitatieve modeaccessoires van restant zeildoek en imitatieleer. Bekend zijn de stijlvolle en tegelijkertijd functionele tassen, die ook onderdeel waren van de collectie die Ratna en Pascal presenteerden op Amsterdam Fashion Week 2014. Het restant zeildoek wordt geleverd door zeilmakerij Buitink Technology.

homulder-LennertAntonissen-werkplaats-synth/ethic-home

De Synth/Ethic tassen van FRAENCK worden in het eigen atelier in elkaar gezet. Voordat dit gebeurt, wordt het restant zeildoek – waar de tassen van zijn gemaakt – elders in Arnhem in de juiste patronen gesneden. Dit gebeurt met behulp van Siza, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar werk.

homulder-LennertAntonissen-werkplaats-ratno-ho

Zeildoeken zijn gemaakt van een heel stevig materiaal. Het stikken gebeurt dan ook met robuuste machines die gemakkelijk door dit materiaal heen kunnen stikken. Ratna begeleidt één van de stagiaires hierbij.

homulder-LennertAntonissen-fotostudio

In het atelier hebben ze een kleine fotostudio. Pascal maakt een foto van één van de eigen tassen voor op de webshop die binnenkort live zal gaan.

De concept store

Ratna en Pascal vinden het belangrijk dat hun eigen producten op een zo duurzaam mogelijke manier worden geproduceerd: met restant materialen, lokaal en diervriendelijk/veganistisch. De merken in de winkel delen die filosofie. Het zijn dan ook voor een groot deel Arnhemse ontwerpers die vaak lokaal produceren. Verder vind je in de winkel merken die elk op hun eigen manier met duurzaamheid bezig zijn. Zo gebruikt het unisex merk Yunit alleen maar biologisch katoen.

homulder-LennertAntonissen-concept-store-pascal-mulder

Prototypes, maar ook de officiële modellen, kunnen direct uit het atelier in de winkel geplaatst worden.

homulder-LennertAntonissen-concept-store-jlegacee

Schoenen van het Nederlandse merk J.legacee van oprichters Jeremy Bruno and Jeffrey Platteel. De schoenen worden onder goede omstandigheden in Portugal gemaakt.

homulder-LennertAntonissen-concept-store

In de concept store is volop keus op gebied van interieur, mode en accessoires. Maar je koopt er ook zeepjes en het boek ‘Een goede gids’ van Marieke Eyskoot.

Ontmoet Pascal en Ratna in hun concept store

Ratna en Pascal zijn dagelijks te vinden in hun winkel annex atelier. Tussen het shoppen door lounge je er op één van de banken en geniet je van een goede kop koffie.

FRAENCK vind je aan de Beekstraat 30, in Arnhem en is geopend dinsdag tot en met zondag.

3 Reactie's

Geef een reactie