Indiaan in je Kast: Zo haal je écht alles uit je kledingkast!

Ze is nu twee jaar style coach en studeerde Modestyling en trendforecasting aan Artemis. Maar de belangrijkste les leerde ze al jaren eerder toen ze facilitair management studeerde: Werken met wat voorhanden is. En dat is precies wat Chiara Spruit onderscheidend maakt als style coach.

Chiara shopt bij Reshare mooie looks voor de Fair Festival modeshow in Utrecht

“Er zijn veel misvattingen over wat een style coach doet. Eén daarvan is dat ik een personal shopper ben en alles nieuw en van bekende merken koop”, Chiara Spruit (40), gekleed in een lange, losjes vallende gekleurde jurk, moet er een beetje om lachen.

Als één ding duidelijk wordt uit het interview, is dat ze veel meer doet dan ‘personal shopping’ en geen voorstander is van peperduur winkelen waarna je kledingkast nog meer uitpuilt dan daarvoor. “Het is niet nodig en niet duurzaam”, zegt ze overtuigend.

“Wil je vernieuwing in je kast? Kijk eerst naar de kleding die je al hebt”

We zitten aan de eettafel en ze praat enthousiast over haar beroep, maar ook over de impact die de mode-industrie heeft op onder andere het milieu. “Wist je dat 20% van de wereldwijde watervervuiling wordt veroorzaakt door de mode-industrie?” Altijd maar ‘meer’ is dus wat haar betreft geen optie. Ze kijkt daarom liever naar wat je al in je kledingkast hebt en wat je nog graag zou willen. De ‘wardrobe gap’ daartussen helpt ze als style coach te dichten. “En de oplossing”, zo vertelt ze, “hangt voor een groot deel al in je kast.”

Wil je dus vernieuwing in je kledingkast, dan doe je er verstandig aan om eerst eens goed naar je huidige verzameling kleding te kijken. Hoe? We geven vier tips om je alvast op weg te helpen.

Tip 1: Een top wordt een rok

“Wat ik mensen probeer mee te geven, is om met andere ogen naar hun kleding of accessoires te kijken. Een tank top is misschien ook wel een rok.”

Wat in ieder geval goed is om te zien: she practices what she preaches. Ze vertelt dat haar vader vroeger elke dag een pak droeg met stropdas, ook thuis. Eén van zijn stropdassen hangt nu als accessoire om de zwarte tas die naast de tafel staat. Soms doet ze hem in haar haar, vertelt ze opgewekt.

Tip 2: Party dress op de werkvloer

“Wat ik veel zie, is dat mensen een outfit kopen voor een speciale gelegenheid en het daarna nauwelijks dragen. Zo adviseer ik vaak hoe je een mooie en feestelijke rok of jurk ook op de werkvloer kan dragen.”

Ze put hier onder andere uit praktijkervaring. Na haar studie facilitair management werkte ze in het bedrijfsleven en veel op kantoor. Zo was ze onder meer reclame en promotie coördinator bij Heineken en wist ze zich altijd net wat creatiever te kleden.

Tip 3: Vergeet de laatste modetrends

Modetrends vindt ze als style coach niet interessant. “Het gaat om de persoon en welke stijl bij hem of haar past.” Om hierachter te komen, duikt ze letterlijk bij mensen thuis hun kledingkast in. Dat gaat niet zonder voorbereiding. Mensen vullen vooraf een vragenlijst in, krijgen een kleine huiswerkopdracht en er is een intakegesprek.

“De gesprekken die ik met mensen thuis heb, vind ik eigenlijk het leukste aan mijn werk. Deze gaan niet over kleding of trends, maar over waarom ze iets wel of niet kopen. Wie ze zijn en wat ze zouden willen uitstralen. En welke kleding ze nu echt heel graag dragen.” Zichtbaar enthousiast roept ze: “Dat is toch veel interessanter dan of iemand zich wel of niet in de laatste mode hult.”

Tip 4: Vind vernieuwing in de kledingkast van een ander

Ondanks dat de focus ligt bij werken met de kleding die voorhanden is, komt het uiteraard vaak genoeg voor dat er gewoon ‘iets nieuws’ nodig is. “Maar”, zegt ze lachend, “iets nieuws hoeft niet altijd uit de winkel te komen.”

De laatste en vierde tip is dan ook: “Oude kleding kan je door de kleermaker om de hoek niet alleen laten repareren, maar ook compleet laten vermaken tot iets nieuws. Of duik eens de kledingkast in van een ander. Iets wat zij niet meer dragen kan in jouw kast weer een nieuw leven krijgen.”

Meer over…

Chiara Spruit, style coach (eigen onderneming Indiaan in je kast)

Favoriete kledingstuk: Heeft ze niet. Wel favoriete accessoires: ringen, armbanden, oorbellen en haar horloge.

Favoriete merk: Merken vindt ze niet interessant, wel hoe een kledingstuk wordt gedragen, hoe het is gemaakt en welk verhaal erachter schuilgaat. Ze volgt wel een aantal modeontwerpers: Bas Kosters, Stella McCartney, Dries van Noten, Irene Heldens en Liselore Frowijn.

Favoriete winkel: Vintage en tweedehands winkels als Sweet Rebels (Rotterdam), Het Kaufhaus (Amsterdam), Petticoat (Amsterdam), Laura Dols (Amsterdam), Lucky Vintage (Rotterdam). Verder zijn Lena Library (Amsterdam) en marktjes haar lievelingsspots.

Win een styling sessie!

Voor je het weet, zit er een Indiaan in je kast! En hiermee bedoelen we natuurlijk Chiara, want community leden van OW maken kans op twee volledige styling sessies! (Elk ter waarde van 400 euro)

Wat moet je doen om kans te maken?
 • Breng jouw favoriete kledingstuk of accessoire op een creatieve manier in beeld
 • Post vervolgens de foto op één van de volgende social media platformen: Instagram, of FB, of Twitter en gebruik #OWindiaaninjekast 
Jury- en publieksprijs

Er zijn twee winnaars – een publieks- en juryprijs –  die een geheel verzorgde styling sessie krijgen met Chiara.

 • De publieksprijs is de foto met het meest aantal likes
 • De jury bestaat uit Chiara, Nanette en fotografe Joanne de Lijster. Samen kiezen zij het winnende beeld.
De actievoorwaarden
 • Degene die de afbeelding post op zijn eigen account, wint de styling sessie
 • De foto heb je zelf of met behulp van andere zelf geschoten.
 • Je bent lid van de OW community. Nog geen lid? Meld je dan gratis aan met onderstaand formulier
 • De styling sessie vindt in Nederland plaats en deels bij jouw thuis
 • Alle posts na aankondiging van de prijsvraag op de OW website tot 1 juni zijn geldig voor deelname
Word lid van de OW community

Wanneer je community-lid bent, krijg je geen lange nieuwsbrieven en zeker niet te vaak. Maar één keer in de twee maanden doen we iets speciaals voor iedereen die ons platform volgt.


2 Reactie's
 • Anna Is
  Geplaatst op 23:10h, 02 juni Beantwoorden

  “Degene die de afbeelding post op zijn eigen account, wint de styling sessie.”
  Afbeelding gepost! Heb ik nu gewonnen? 🙂

  • Nanette Hogervorst
   Geplaatst op 00:30h, 03 juni Beantwoorden

   Hi Anna, we reviewen nu alle reacties maar ik kan jou post niet vinden op social media. Heb je #OWindiaaninjekast gebruikt? Om mee te doen dien je je ook ingeschreven te hebben voor onze community. Kan heel gemakkelijk via de Community pagina ::)

Geef een reactie