Hoe ik als fashion victim van mijn geloof viel

Nanette-Hogervorst-founder-columnsOver Nanette Ze heeft altijd een voorliefde voor mode en design gehad, maar werkte op gebied van communicatie en duurzaamheid bij ngo’s en financiële instellingen. In 2015 ging ze aan de slag voor de duurzaamheidsafdeling van ING België in Brussel. Hier ontstond het idee voor Fashion platform Our World. Vanaf 2017 schrijft ze over duurzaamheid en innovatie in de mode en werkt inmiddels aan de uitbreiding van het platform, met als één van de initiatieven de Sustainable Fashion Gift Card.

Een vrouw kan nóóit te veel schoenen hebben. Dat was tien jaar geleden niet alleen mijn overtuiging maar ook het beeld wat de media mij voorschotelde. Ik telde een keer al mijn schoenen en bleek de trotse eigenaar van meer dan 60 (!) paar.

win-een-tas-zonder-tekst-ow-ourworld-winactie-columnist-janne-hogervorst

Greep uit mijn huidige schoenenverzameling

Als begin twintiger keek ik MTV Cribs en zag beelden van celebrities die in hun immense villa’s hele vleugels hadden getransformeerd tot één grote kledingkast. Met rijen designer kleding, schoenen en accessoires – ik wilde een inloopkast. In de modebladen zag ik talloze advertenties met de mooiste tassen, schoenen en little black dresses – die wilde ik ook hebben. En Sex and the City mag dan wel het modebewustzijn van de Nederlandse vrouw hebben opgekrikt, maar in alle waarschijnlijkheid ook haar consumptiedrang.

Het doet bijna pijn om toe te geven dat de immateriële, met respect voor de minderbedeelden en milieubewuste opvoeding van mijn ouders niet heeft kunnen opboksen tegen deze media-terreur. Ik droeg in mijn twintiger jaren dus elke dag een andere outfit met daaronder perfect passend schoeisel.

I was a fashion victim!

“De opvoeding van mijn ouders heeft niet heeft kunnen opboksen tegen de media-terreur”

Wie wat bewaart die heeft wat

Maar dan komt er een moment dat je denkt: Who the f*ck heeft er in vredesnaam 60 paar schoenen nodig?! Mijn trots lag ergens in het afvoerputje toen ik moest constateren dat mijn antwoord op deze vraag jarenlang ‘ik’ bleek te zijn geweest. En helemaal omdat het gros van mijn schoenen in alle waarschijnlijk geproduceerd is op een wijze die indruist tegen alle waarden waar ik voor sta. Niet dat ik per direct ben gestopt met kleding kopen bij de H&M en Zara, want geheel duurzaam gekleed door het leven gaan, is zo makkelijk nog niet. Maar in de afgelopen jaren had ik ‘gelukkig’ zoveel kleding, schoenen en accessoires opgespaard dat ik amper nieuw hoefde te kopen.

Vrijwel niets kopen lijkt misschien heel duurzaam, maar is natuurlijk nogal nadelig voor een ‘duurzame economie’. We weten onderhand dat niemand baat heeft bij winkels die failliet gaan, omdat consumenten besluiten er niets meer te kopen.

“Mijn trots lag ergens in het afvoerputje”

Onze overtuigingen bewust en onbewust

De overtuigingen die we hebben, bewust en onbewust, worden vertaald naar bepaald gedrag. Ondanks alle invloeden van buitenaf, komt je opvoeding daarom altijd wel ergens bovendrijven. Zo ook bij mij.

Thuis deden we nooit zomaar spullen weg. Als het dan toch zover kwam, dan ging het naar de kringloopwinkel. Soms kregen we een vuilniszak vol kleding van kennissen waar we dan het een en ander uit mochten kiezen. We leerden goed met onze spullen omgaan en wat kapot ging, werd gerepareerd. Zo komt het dat ik nog steeds een spijkerjasje draag dat ik 20 jaar geleden kocht. En ooit kreeg ik als ‘afdankertje’ super fijne laarzen van mijn zusje, waarmee ik tot de dag van vandaag feestjes en festivals trotseer.

Dit spijkerjasje kocht ik 20 jaar geleden toen ik 13/14 jaar was

Het begint bij een nieuwe geloof

Dat ik als fashion victim uiteindelijk van mijn ‘geloof’ viel, zal vast een combinatie zijn geweest van aanhoudend nieuws over misstanden in de kledingindustrie en de waarden die mijn ouders mij hebben meegegeven.

Een structurele oplossing voor de problemen in de mode-industrie begint daarom denk ik bij een nieuw geloof. En dat beperkt zich niet enkel tot de industrie zelf of overheid, maar geldt net zo goed voor ons als consument. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Want soms ben je er niet van bewust dat je eigen overtuigingen bepaalde vooruitgang en veranderingen in de weg staan

1 Reactie

Geef een reactie