Het ‘power pak’ van Monique Collignon

Monique werd gevraagd om voor de openingsshow op 5 oktober van Dutch Sustainable Fashion Week 2017 een outfit te ontwerpen. Het resultaat is een geheel met de handgemaakt ‘power pak’ – een broek en colbert – dat is geïnspireerd op het recyclingproces van PET flessen.

Dit is een #1image1000words artikel met fotografie van Romy Klokkers

Het atelier

Hier wordt het plastic versneden en daarna verwarmt, zodat het in een vorm van een pegel gedraaid kan worden.

Om plastic flessen te recyclen moeten ze eerst worden versneden. Je ziet dit terug in de bloemen en sierlijke pegels op het colbert. Verderop in het proces ontstaan er vezels, waarvan in dit ontwerp een nieuwe stof is ontstaan met een sexy ‘kanten’ look. De mouwen van het jasje zijn gemaakt van de pluizige zijde van de vezels, dit zorgt voor een 3D effect.

Materiaal uit een aantal fases die ontstaan wanneer PET flessen worden gerecycled. Voor het recyclen van PET werkt Monique samen met haar zakenpartner Monique Maissan, CEO en founder van het bedrijf Waste2Wear.

Rossell De Fijter naait de pegels aan de onderkant van het colbert.

De broek is gemaakt van gerecycled PET uit The Conscious Collection van Monique Collignon. Er is een extra element toegevoegd: de bies toont een patroon van zichtbare draden die afkomstig zijn uit de laatste fase van recycling, voorafgaand aan het weven.

Rossell checkt met behulp van de paspop of de broek en colbert de juist pasvorm krijgt.

Show time!

Monique-Collignon-Dutch-Sustainable-Fashion-Week-backstage-rossel-colbert

Rossell backstage bij de openingsshow ‘Talking Trash’ van Dutch Sustainable Fashion Week. Hij past het colbert en de broek aan bij model Minouch Simons. Zij zal de fashion show openen.

Monique-Collignon-Dutch-Sustainable-Fashion-Week-catwalk

Minouch voorop tijdens de finale van de openingsshow van de Dutch Sustainable Fashion Week

Meer artikelen over Monique Collignon

Monique-Collignon-atelier

Haute couture is slow fashion in meest ultieme vorm

Monique Collignon maakt niet alleen ontwerpen waarvan je als modeliefhebber stilvalt, maar heeft ook de durf om tegen conventies in te gaan. Lees meer

Over Dutch Sustainable Fashion Week

Van 6 t/m 15 oktober 2017 vindt de vierde editie plaats van de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze editie staat in het teken van bewustwording van de enorme hoeveelheid afval die we jaarlijks produceren en het aandeel van de kledingbranche hierin. Het thema van de openingsshow stond daarom in het teken van ‘Talking Trash’.

Naast Monique lieten andere ontwerpers ontwerpen zien gemaakt van gerecycled huis-, tuin- en keukenafval. Zo maakte Judith van Vliet samen met Enschede Textielstad prachtige jurken van gerecyclede tampons en Hans Ubbink liet een jurk zien van verantwoord diervriendelijk (Mongools) leer bewerkt met hergebruikte Nespresso capsules.

Interessante links

Meer verhalen

orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Slow nieuws & events

Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.