Naar China en terug; mode gaat weer lokaal

Altijd nieuwsgierig en op zoek naar antwoorden onderging ik mijn vuurdoop als reporter. Is een duurzame textielindustrie in Nederland mogelijk?

Tijdens het Fashion and Design Festival in Arnhem kwam de Nederlandse modewereld samen op het Future Makers event. Ik ging er op zoek naar antwoorden: is een duurzame textielindustrie in Nederland mogelijk? (2:12, muziek DJ Flaes)

In de video spreken we met…

Project Going Eco Going Dutch… wint Raak-award!

In de video vertellen projectleiders en partners over hun project Going Eco Going Dutch, dat 30 november 2017 bij de uitreiking van de Raak-awards de derde prijs binnenhaalde.

Binnen dit project ontwikkelden studenten (ArtEz, Saxion) en project-partners duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recycelde denim) garens, weefsels en breisels. Deze zijn verwerkt tot vermarktbare (modische) producten. Het doel van het project is een circulaire en lokale productieketen.

De jury van de Raak-award sprak zijn bewondering uit over hoe de projectleider en de onderzoekers met dit kleinschalige, maar zeer sympathieke, ontwerpend project de hele keten van begin tot eind hebben meegenomen:

Jury-oordeel: “Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen onderzoekers en mensen uit de mode-industrie bij de ontwikkeling van een circulair proces. Alle processtappen worden in samenhang onder de loep genomen. De kledingontwerper ging in gesprek met de hennepteler. Ontwerper en breier zaten om de tafel. Studenten deden onderzoek naar technische eigenschappen. De innovatie vanuit dit project werkt direct door in de praktijk, de eerste kledingstukken van nieuwe garens, weefsels en breisels zijn al gefabriceerd.” 

Lees hier meer over Going Eco Going Dutch.

In de video spreken we ook kort met Savi, die met zijn unisex kledingmerk Hempje met hennep stof werkt en veelal lokaal in Nederland produceert.

Van hipster tot huisvrouw; iedereen draagt Hempje

Maartje Janse van Studio M.E.N.

In de video komt ook Maartje Janse voorbij. Samen met Elysanne Schuurman en Nikki Duijst vormen zij Studio M.E.N. Hun eerste collectie was tijdens Amsterdam Fashion Week zomer 2017 op de catwalk te zien.

Studio M.E.N: a perfect blend

Geen reactie's

Geef een reactie