Word een Bewussie #1 Minder ongedragen kleding

De cijfers liegen er niet om: de gemiddelde vrouw heeft 400 euro aan ongedragen kleding in haar kast. Dit bleek in 2014 uit een Amerikaans onderzoek waar vrouwen aangaven hoeveel kleding in hun kledingkast daadwerkelijk gedragen wordt. En als je erover nadenkt, dan weet je zelf ook dat er een aantal kledingstukken in je kast al langere tijd genegeerd worden.

Met #jointheconversation motiveren we mensen online en offline kennis te delen en vragen te stellen over mode en duurzaamheid. Dit is een gastblog van Marijn de Haas, mede-auteur van o.a. de ABN AMRO Sustainable Fashion Guide.

Het wordt eens tijd…

Het wordt tijd om minder kleding te kopen en de kleding die je koopt, ook echt van waarde te laten zijn. De Krijg de Klere{n} campagne daagt je uit om een bewustere consument te worden. Kortom: ‘Word een Bewussie’.

De Krijg de Klere{n} campagne daagt je uit: ‘Word een Bewussie’

Waarom zou je een Bewussie willen worden?

Daar zijn verschillende redenen voor. De kledingindustrie is een vervuilende industrie, er wordt extreem veel kleding geproduceerd en tijdens de productie wordt er energie, water en verf (chemicaliën) in overvloed gebruikt. Daarnaast kan je je afvragen of de arbeidsomstandigheden van de mensen die jouw kleding maken altijd wel de juiste zijn.  Andere belangrijke redenen voor het worden van een Bewussie: je eigen gemoedstoestand en je portemonnee.

Vierhonderd euro aan ongedragen kleding in je kast is niet alleen zonde van het geld, maar levert vaak ook keuzestress op in de ochtend of voor een feestje.

Mijn tips

Tip #1: Ga eens goed door je kledingkast heen. De kledingstukken die je een jaar of langer niet hebt aangehad, mogen als eerste weg. Daarna kijk je naar alle kleding die je het afgelopen halfjaar niet hebt gedragen, wat is daar de reden voor? Daar kan ook vast wel wat van weg. En bij de rest? Eigenlijk is het heel simpel, ik hou hierbij altijd de mantra van mijn vader aan: bij twijfel, weg ermee.

Tip #2: Stop met impulsaankopen. Bijna nooit is dat snelle gekochte shirtje een hit. Als je iets wil hebben, kijk dan wat de mogelijkheden zijn. Zijn er duurzamere alternatieven, kan je het ergens tweedehands kopen, heb je het überhaupt wel nodig?

Tip #3: Wees gelukkig met wat je hebt. Als je goed in je vel zit, maakt het niet zoveel uit dat je vaak je lievelingskleding aan hebt. Meestal zit je zelfs beter in je vel als je iets draagt wat comfortabel aanvoelt. Ik vind het zelf altijd een overwinning wanneer ik een kledingstuk aan heb wat ik al jaren heb, maar wat nog steeds mooi zit en mooi voelt. Dat is de waarde die kleding moet hebben.

Over ‘Krijg de Klere{n} – Word een Bewussie Een campagne opgezet door Marijn en Maryse Hazelzet met als doel consumenten bewuster te maken van hoe we met onze kleding omgaan. Benieuwd wie er allemaal al zo’n ‘Bewussie’ cap hebben opgezet? Check de Facebook-pagina! De campagne is onderdeel van De Groene Strik.

Over Marijn Bij ABN AMRO adviseert ze collega’s en klanten over milieu, sociale en ethische risico’s en beleid. Ook was ze mede-auteur van de ABN AMRO Sustainable Fashion Guide en meer publicaties waar duurzaamheid en ondernemen samenkomen. Alsof dat niet genoeg is, helpt ze met haar eigen onderneming De Groene Strik, MKB-bedrijven te verduurzamen.

Meer weten? Misschien zelf ondernemer en benieuwd hoe je je bedrijf verder kan verduurzamen? Kijk op de website van De Groene Strik.

Geen reactie's

Geef een reactie